Rond Kerst kwam bij mij de vraag binnen of ik voor een pasgeboren tweeling een taart wilde maken. Dat zijn leuke opdrachten! Ik kreeg zo'n beetje de vrije hand maar het moest iets zijn voor zowel een jongen als een meisje. Deze schattige hondjes had ik al eens met rode muts langs zien komen maar ik heb ze natuurlijk gemaakt met een roze en een blauwe muts. Het viel goed in de smaak, letterlijk en figuurlijk. Nu ben ik druk bezig met mijn nieuwe moestuin. Hier heb ik 4 jaar op moeten wachten, maar eindelijk 1 maart was het zover. Lekker veel aardbeien planten zodat ik hier overheerlijke jam van kan maken voor in de taarten. Hieronder staat een recept wat ik zelf altijd heel lekker fris vind. Een echte aanrader als het fruit in het seizoen is. De basis voor jam is telkens gelijk namelijk: 1. de
soort vrucht en 2. suiker.
Begin met een riante hoeveelheid aardbeien – natuurlijk de beste die je kunt vinden. Laten we zeggen 750 gram. Ontkroon vervolgens de aardbeien.Doe 500 gram van de aarbeien in een pan en doe hier het sap van een
halve citroen bij. Druk de aarbeien fijn met een vork. En doe als
laatste 250 gr suiker erbij. Laat dit een klein half uurtje zacht koken. Schuim indien nodig af. Halveer de rest van de aardbeien en doe dit samen met de zest van een halve sinaasappel door de jam. Kook nog 5 minuten. Wil je eens wat anders proberen in je aardbeienjam? Doe dan naar smaak wat gehakte blaadjes basilicum door je jam. Klaar ben je. Als de jampotten erg schoon zijn kun je de jam redelijk lang bewaren. |